14 марта, 2016 nemanjavitez

ЛЕДЕНА РЕКА И ХЛАДАН ВЕТАР: Витезови исписали нову историју – пливање на Крстовдан

БЕОГРАД – Деветорица витезова остаће уписани у историји као први који су пливали за крст, не на Богојављење, како је то досад било уобичајено, већ дан раније, на Крстовдан. Они су се данас, на ушћу Саве у Дунав код Куле Небојша, бацили у ледену воду и још једном показали победу духа над телом. 

Пливачи заједно са крстом (фото: Д.М.Бабовић)

Пливачи заједно са крстом (фото: Д.М.Бабовић)

Велики дрвени крст из цркве Ружице на Калемегдану, који је освештан на Христовом гробу у Јерусалиму, у хладну воду су спустили принц Ђорђе Карађорђевић и млади штец из цркве Ружица који је симболично представљао ђакона Авакума, који је пре неких 200 година страдао за веру управо поред тог места, у Кули Небојша.

Крст са Христовог гроба који је спуштен у воду (фото: Д.М.Бабовић)

Млади штец са крстом са Христовог гроба који је спуштен у воду (фото: Д.М.Бабовић)

Ни температура ваздуха од минус три степена целзијуса, ни ледени ветар који је шибао, нису спречили пливаче да се на речи „У име Бога, сад“, баце у воду чија је температура износила свега три степена. Знак за почетак дао је председник Краљевског Реда Витезова Хаџи Зоран Мрђеновић, један од дванаесторице који су 19. јануара 1999. године обновили пливање за Богојављенски крст, које је у Србији било замрло више од пола века.

 

Овога пута, исписана је нова страница историје. Јер по први пут је пливање за крст организовано 18. јануара и по први пут на овој локацији. А жеља Краљевског Реда Витезова, организатора Крстовданског пливања, који је за овај догађај добио благослов патријарха Иринеја, као и подршку града Београда и ЈП Београдска тврђава, била је да пошаље једну другачију поруку и да се извојује једна другачија победа.

Пливачи на старту (фото: Краљевски Ред Витезова)

Пливачи на старту (фото: Краљевски Ред Витезова)

И деветорица „такмичара“ однели су данас једну такву победу. Јер они се нису такмичили међусобно, већ су се такмичили са људском гордошћу показавши да није битно ко ће бити први, већ да је важнији дух заједништва и саборности, тако да су сви заједно изнели дрвени крст из воде.

Крстовданско пливање за крст (фото: Д.М.Бабовић)

Крстовданско пливање за крст (фото: Д.М.Бабовић)

Међу витезовима Краљевског Реда, и њиховим пријатељима и симпатизерима који су пливали за крст, нашао се и један нови витез, одраније познат јавности. Реч је о младом певачу Николи Роквићу, сину такође певача Маринка Роквића.

Никола Роквић (фото: Д.М. Бабовић)

Никола Роквић поред места где је одржано пливање (фото: Д.М. Бабовић)

Он је ових дана приступио Краљевском Реду Витезова, обукао средњевековно витешко рухо приликом чина освештања воде, а потом га свукао да би се бацио у реку за часни крст.

– То ми је била одувек жеља, и ове године сам некако најближе пришао својој вери, православљу, и уз тај Божићни пост одлучио сам да пливам ове године за крст – казао је Роквић.

А о томе како је улетети у ледену воду, каже да је „осећај неописив“.

– Било је хладније напољу, него унутра. Кад сам ушао, то је први тренутак када ти кроз цело тело прође нека језа, и нека хладноћа, али после тога брзо прође – истакао је Роквић.

Принц Ђорђе Карађорђевић објаснио је да због повреде колена ове године није могао да се придружи пливачима, иако је био најављен.

Принц Ђорђе са лепшом половином (фото: Краљевски Ред Витезова)

Принц Ђорђе са лепшом половином (фото: Краљевски Ред Витезова)

– Имам проблем са коленом, па морам да пазим мало, али следеће године ћу да пливам. Пливао сам досад три пута, а последњи пут прошле године у Ваљеву – казао је принц Ђорђе.

Пливању је присуствовао и заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић који је изнео импресију да је ово био „прави подвиг за пливаче“.

Андреја Младеновић у литији (фото: Д.М. Бабовић)

Андреја Младеновић у литији (фото: Д.М. Бабовић)

– Ниска температура данас, и ветар дува, и овде на Ушћу Саве у Дунав није лако пливати. Овде се сударају две велике реке и јаке су и струје – приметио је Младеновић.

Пре пливања, одржана је служба у цркви Ружици, а потом је литија стигла до сплава „Воденица“ покрај Куле Небојша, где је одржано пливање.

Након пливања додељена су витешка признања учесницима и представницима институција које су учестовале у организацији овог догађаја.