19 јануара, 2019 nemanjavitez

Kрстовданско- Богојављенско пливање за часни крст 2019., Сви за 1 и 1 за Све! Витешко дело за саборну и витешку Немањићку Србију! 18.01.2019.

У   петак 18.јануара Српска Православна Црква прославила је празник Крстовдан, који представља успомену на Исусово крштење на реци Јордан, од стране Светог Јована Крститеља, чији празник славимо два дана након Крстовдана, а само један после Богојављења. Такође овај празник слави и прве хришћане који су веру примили на самом почетку хришћанске историје. Христова мисија на земљи започиње отварањем неба након Христовог крштења уз глас Бога Оца који рече да је Исус његов син, коме је у том тренутку Свети Дух слетео на раме у обличју голуба.

У   част овим великим хришћанским празницима Краљевски Ред Витезова већ четврту годину за редом у подножју Београдске тврђаве  организује “Витешко Крстовданско – Богојављенско пливање за часни крст”, са благословом патријарха српског Иринеја, а под покровитељством Принцезе Линде Карађорђевић.  Ову традицију је први пут после другог светског рата, пре тачно 20.година обновио један од оснивача Краљевског Реда Витезова, председник  Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић.

Манифестација је започета освештавањем воде у цркви Ружици,а настављена је литијом од цркве свете Петке на Калемегдану па све до ушћа Саве у Дунав, месту средњовековне српске луке из времена  Деспота Стефана Лазаревића. Литија је сабрала свештенство, витезове ,племкиње, војску, жандармерију, полицију, САЈ, пливаче, народ и све пријатеље краљевског витешког реда. На челу су ишли носиоци крста који је освештан у Светој Земљи, а за којим су потом симболично пливали 33 витеза  и који је од њих био удаљен 33 метара.

У   амфитеатру испод Београдске тврђаве, код ресторана “Бела Виста” одигран је културно-уметнички програм. Конферансије Миша Ћирић најављивао је веште учеснике; вокалну солисткињу Анастасију Мрђеновић, глумца Лепомира Ивковића, музички састав “Фенечки Бисери”, руски женски вокални ансамбл “Роса”. Осим надарених уметника свим присутнима су се обратили свештеници цркве Ружице и Свете Петке, представници ЈП “Београдска Тврђава”, жандармерије, војске, полиције, речне полиције, САЈ-а.

Када су сви пливачи обавили здравствени преглед, и узели благослов, пливање је могло да почне. Док су медији спремно стајали на својим местима са публиком и осталим учесницима, знак “У име Бога, сад! ” означио је почетак витешког пливања, који представља братски, часни и витешки чин,а не надметање, или класично такмичење.

Организација Краљевског Реда Витезова под покровитељством принцезе Линде Карађорђевић, захваљује свима који су омогућили да овај дан буде посебан,како за учеснике тако и за присутне.

Први следећи велики догађај на коме Вас очекујемо биће “Витез Фест 2019” који ће се одржати на најрадосније дечије празнике Врбицу и Цвети!

Јована Живковић

Краљевски Ред Витезова

Галерију фотографија можете погледати овде.

Преносимо Вам видео прилоге:

Краљевски Ред Витезова – витешко пливање за часни крст – Крстовдан 18.01.2019

БК ТB : Краљевски Ред Витезова – Витешко пливање за часни крст – Крстовдан 2019

ЖИКИНА ШАРЕНИЦА ТВ ПИНК ВИДЕО РЕПОРТАЖА: КРАЉЕВСКИ РЕД ВИТЕЗОВА – ВИТЕШКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТОВДАНСКО БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ 2019

ТВ ПРВА ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=sTbhcyt_LfE&app=desktop

ТАЊУГ :  ВЕСТ и ВИДЕО

СТУДИО Б – видео најава: https://www.youtube.com/watch?v=ti62yZQrnzc&t=195s

Преносимо Вам аудио прилоге:

РАДИО СЛОВО ЉУБВЕ: Одржано четврто саборно крстовданско пливање  :  ВЕСТ   АУДИО

БУМ БУМ РАДИО: РАДИО ЕМИСИЈА «ПОМАЖЕ БОГ НАРОДЕ МОЈ – О БОГОЈАВЉЕНСКОМ ПЛИВАЊУ ЗА ЧАСНИ КРСТ ХАЏИ ЗОРАН МРЂЕНОВИЋ»

РТС РАДИО БЕОГРАД: радио емисија дионис

РТС РАДИО БЕОГРАД: http://www.rts.rs/page/radio/ci/story/28/radio-beograd-2/3384723/novi-dan-.html  сегмент радио емисије „ НОВИ ДАН“ од 2, 28 мин 34 сек  до  2, 36 мин 48 сек

Још прилога:

РТС : http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3391632/plivanje-za-casni-krst-uoci-bogojavljenja.html

НОВОСТИ : http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:772242-Vitezovi-prvi-plivaju-do-krsta

БЛИЦ: https://www.blic.rs/vesti/beograd/plivali-za-casni-krst-uoci-bogojavljenja/yrnekmf

МОНДО : http://mondo.rs/a1160182/Foto/Info/Krstovdan-2019-Plivanje-za-casni-krst-FOTO.html

В92 – 150 Мин: Вест и Видео

ЕСПРЕСО: https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/339681/oni-su-danas-plivali-za-casni-krst-vitezovi-skocili-u-ledenu-reku-podno-kalemegdana-foto