22 јануара, 2017 nemanjavitez

Православна принцеза из Шкотске пливала за крст са принцем Ђорђем

Друго Крстовданско пливање за Богојављенски крст одржано данас код куле Небојша, испод Калемегдана, донело нам је и један јединствен догађај. По први пут су заједно пливали један принц и једна принцеза, а све то у једном бајковитом зимском амбијенту, под снежним пахуљама.

После литургије у војној цркви Ружици посвећеној Светом Победоносцу Георгију и освећење воде, је приређен високо квалитетан културно уметнички и витешко спортски програм, на којем су учествовали оперска дива Тања Андријић, руски вокални солиста Анастасија Мрђеновић, драмски уметник Иван Вучковић, српско православно друштво Света Србија, и витешка дружина Архангели.

Након програма, свештеници су благословили пливаче. Снежна вејавица, ниска температура ваздуха и Дунав залеђен на многим местима, нису спречили 12 витезова – подвижника да ускоче у реку у част Христовог крштења. Температура воде је била плус  један степен, тек толико изнад нуле да се река на том месту не заледи.

На знак председника Краљевског Реда Витезова, Хаџи Зорана Мрђеновића, „У име Бога, сад!“, најпре су у воду ускочили принц Ђорђе Карађорђевић, син Краљевића Томислава и Принцезе Линде, а са њим и Принцеза Фелон, супруга Принца Ђорђа. Иако бржи у пливању, као прави принц и витез, Ђорђе је сачекао своју принцезу, па су заједно допливали до крста.

Након тога, на исту команду, у воду је улетело још десет витезова. Као што је најављено, такмичења није било, јер је циљ заједништво, а не самоистицање, па су сви учесници проглашени победницима.

Ово је први пут да на пливању за крст учествује једна принцеза, а да куриозитет буде већи, она је келтског рода, и долази из Шкотске, а исповеда православље. За разлику од ње, Ђорђу је ово четврти пут да плива за крст. А подршку деверу и његовој супрузи, као и осталим витезовима пливачима, дала је својим присуством принцеза Љубица, супруга принца Михајла.

На свечаној церемонији која је уследила у ресторану Калемегданска тераса, сви учесници су добили Повеље и пригодне симболичне поклоне.

фото курир 1

Мање је познато да Крстовдан и Богојављење представљају један празник. Оба дана се вода освештава, са том разликом што је први дан празника строго постан, а други мрсан.

фото курир 2

Овај догађај организовао је Краљевски Ред Витезова, уз благослов Патријарха Српског Иринеја, под покровитељством кнегиње Линде Карађорђевић и у сарадњи са Скупштином града Београда, ЈП Београдска тврђава, МУП Србије, Војском Србије, Жандармерије и другим институцијама.

 

фото курир 3

Преносимо Вам видео прилоге:

 

Витешко пливање за Богојављенски крст: репортажа ТВ Храма:  https://www.youtube.com/watch?v=6ta8uKN5_EM

 

Пливање за часни крст – Богојављење на Крстовдан Српска научна ТВ: https://www.youtube.com/watch?v=-xOyBlmCmt4

 

Витешко пливање за Богојављенски крст- уживо Телеграг ТВ : https://www.youtube.com/watch?v=vEIfCXgz9xs

 

Свечана додела витешких повеља за учеснике Крстовданско – Богојављенског пливања  2017. у „Калемегданској Тераси“ : http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/priznanjezanasukucukraljevskiredvitezovauruciopoveljuadriamedijagrupiclanak-2640965

 

Преносимо Вам аудио прилог:

 

аудио линк «Радио Слово Љубве – Витешко пливање за Богојављански крст на Крстовдан» :http://www.slovoljubve.com/Newsview.asp?ID=12644