АРНОУ ГУЈОНУ НАЈВИШЕ ПРИЗНАЊЕ ВИТЕЗ ФЕСТА: Француском хуманитарцу уручен мач ЗЛАТНИ ВИТЕЗ- СВЕТИ СТЕФАН ДЕСПОТ СРПСКИ

На празник Покров Пресвете Богородице, одржана је свечана додела признања Витез Феста 2018. и треће уручивање мача ЗЛАТНИ ВИТЕЗ- СВЕТИ СТЕФАН ДЕСПОТ СРПСКИ у великој сали општине Стари град

Свечана манифестација је отворена руском молитвом „Царице маја преблагаја“ у извођењу Анастасије Мрђеновић и Песмом о витезу у извођењу најмлађег петогодишњег витеза Краљевског Реда, Луке Бобичића.

Свечана додела признања Витез Фест 2018. почела је благословом Протојереја- ставрофора проф. др Радомира Поповића. У кратком прилогу православне телевизије Храм, гости су били у прилици да виде снимак са првог Бијенала Црквене уметности у Србији који је био приређен у оквиру фестивала витешке културе Витез Феста, а у организацији УЛУС-а и Краљевског Реда Витезова.

Након представљања стручњака руског доктора Темникова, историчара Ане Сковран, публицисту Зорана Николића и научника Драгољуба Антића, који су у току витешке недеље одржали предавања, на сцену су ступили Фенечки бисери и извели песму „Жубор вода жуборила“.

Проф. др Предрагу Ристићу је уручен један од мачева Свети Стефан Деспот Српски након чега се обратио присутнима поделивши у свом говору део свог огромног искуства, своје мудрости, племенитости и знања. Руску песму „Роднаја Сербиа“ отпевао је женски вокални ансамбл Роса.

Млади Витезови Дорћола су озбиљно схватили слоган Витез Феста „Клинци и клинцезе, постаните принчеви и принцезе“ и у одорама средњевековних витезова извели кратку представу.

Као круна свечаног витешког краљевског сабрања, председник управног одбора Краљевског Реда Витезова Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић је уручио мач ЗЛАТНИ ВИТЕЗ 2018 француском и српском хуманитарцу Арноу Гујону.

Овај мач је ручни рад ковача Димитрија Ћелића и реплика је једноипоручног мача Светог Деспота
Стефана Лазаревића.

На крају свечане манифестације сви присутни су заједно са музичким саставом Фенечки бисери отпевали још једну химну Србије „Ово је Србија“. Сви присутни су након свечане доделе присуствовали коктелу и тиме је заокружен још један Витез Фест.

Више фотографија можете погледати на: vitezfest.org

Извор: informer.rs

Уручене награде „Витез феста“, Гујону припао „Златни витез“

Управни одбор Краљевског Реда Витезова и „Витез феста“ су у Свечаној сали скупштине Стари град доделили признања „Витез феста“ за ову годину.

Признања „Витез феста“, како то и приличи, уручена су уз музику, даме, витезове, сокларе, мале принчеве и принцезе. Добитници Витешког мача за ову годину су, поред Града Београда и његовог градоначелника Зорана Радојчића, је и архитекта. проф. Предраг Ристић.

„Задовољан сам што је стигло признање, додуше у моје последње дане, али ја имам наследнике и то је велика ствар“, рекао је Ристић.

Носилац титуле Златни витез Стефан Деспот за ову годину је хуманитарац Арно Гујон.

„Веома ми је важно и част што сам добио од витезова ово признање због помоћи коју носим правим витезовима данашњице, а то су Срби са КиМ којим и посвећујем ово признање. Витезови, вредности прошлости, ствари су које не пролазе и они треба да буду инспирација нараштајима“, каже Гујон.

До сада је у нашем граду одржано пет витез фестивала намењених како деци тако и одраслима.

„Витез фест окупља најбоље певаче, музичаре, најбоље уметнике. Циљ је вратити белом граду деспота Стефана Лазаревића, његов дух, а то је љубав којој све превасходи“, истиче Хаџи Зоран Мрђеновић из организације „Витез феста“.

Посебне повеље „Витез феста“ добило је и више десетина појединаца, културних и јавних институција који су помогли реализацији овог фестивала.

Припремила Вера Раичевић
Извор: rts.rs 

На учешће на Бијенале савремене црквене уметности у Србији позвани мајстори из Белорусије, Русије и других земаља

ТВ канал Руске православне цркве СОЈУЗ  је 12. октобра 2018. године представио јавности Прво Бијенале савремене црквене уметности, које је одржано у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ од 20. марта до 1. априла 2018. године. Организатор изложбе је Удружење ликовних уметника Србије у сарадњи са Краљевским Редом Витезова.

Тежња да се систематизује и представи јавности црквена уметност у Србији поникла је у уметничком програму Витез феста – фестивала витешке културе и традиције  у Београду, који организује Краљевски Ред Витезова.

Прво Бијенале савремене црквене уметности је одржано са благословом Његове светости Патријарха српског Иринеја и под покровитељством Њ.К.В.  Кнегиње Линде Карађорђевић, која је покровитељ Краљевског Реда Витезова.

Бијенале је реализовано уз помоћ Министарства за културу Србије и Секретаријата за културу Града Београда. Текст за каталог је написао ректор Универзитета уметности у Београду др Милета Продановић.

Стручни жири изложбе чинили су професори Факултета ликовних уметности, Факултета примењених уметности, Академије СПЦ и Богословије. На конкурс се пријавило око 150 српских уметника и пристигло је око 300 икона.

Примећено је да су аутори половине жирираних радова на конкурсу – завршили студије Академије СПЦ, те је ова институција Српске православне цркве имала част да угости ТВ СОЈУЗ.

Др Тодор Митровић, професор иконописа на Академији СПЦ, дао је у име жирија изјаву за ТВ СОЈУЗ. Проф. др Тодор Митровић је најавио Друго Бијенале савремене црквене уметности 2020. године, које ће бити међународног карактера. Тим поводом, проф. Тодор Митровић је позвао све црквене уметнике из Русије, Белорусије и шире да конкуришу на Другом Бијеналу. Током 25 година постојања, Академија СПЦ  je показала да је прави расадник нових, талентованих и образованих кадрова црквених уметника који активно стварају у Србији и православном свету. Као таква институција, Академија СПЦ је незаобилазна у савременој српској култури. Рад уметника Академије СПЦ је примећен и изузетно вреднован у православном свету, а Србија данас постаје жижа интересовања црквених уметника из целог православног света.

Значај овог Бијенала није само што је оно прво у готово стогодишњој историји реномираног Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“, него је показало и да је црквена уметност признати део савремене уметности, као и васељенски значај Иконе у православном свету.

Стефан Вујчић

координатор ум. програма Витез феста

Управни одбор Краљевског Реда Витезова

Извор: www.spc.rs