Витез Фест на Радио Београд 2 – Емисија „Нови Дан“

Емисија «Нови дан» Радио Београд 2 – 04.05.2019, од 6:30 до 6:55

http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/3509469/.html

Уз сервисне информације, шетња Србијом и преглед културних дешавања у протеклој али и наредној недељи.

Тема: Брокерске куће у Србији; Неке недоумице у српском правопису; Српски Краљевски Ред Витезова и њихове активности.

Музички уредник је Ивана Ђорђевић, емисија припрема и води Драгана Вељковић.

Разговор можете пратити од 1:22:15 до 1:51:42

Предавање « Душаново царство и средњевековна Србија»

НЕДЕЉА ВИТЕШТВА

  1. Април.2019

ПРЕДАВАЊА ПАВИЉОН – ЦВИЈЕТА ЗУЗОРИЋ

Среда 17.04 у 17:00, Уметнички павиљон Цвјета Зузорић:
У сарадњи Краљевског Реда Витезова и Радио Телевизије Републике Српске.

Академски професори Небојша Прочић и Милан Лазић, пр.Јелена Кунарац: « Душаново царство и средњевековна Србија».
Конферансије: Веселин Гатало.
Уметнички програм: Мелод Љуба Манасијевић

Трећег дана „Недеље витештва“ у Уметничком павиљону Цвијете Зузорић на Калемегдану одржано је предавање „Душаново царство и средњевековна Србија“. Предавање су одржали професор акадедмик Милан Лазић и професор Небојша Прочић , као и специјални гости из Бања Луке са Радио телевизије Републике Српске, главни уредник те телевизије Веселин Гатало, који је био и конференсије данашњег предавања и историчарка професорка Јелена Кунарац.

Организација Витез феста одржала је обећање и организовала предавање о једом од највећих, ако не и највећем владару са наших простора, о цару Душану Силном, управо уочи дана када је Душан Силни проглашен царем, а Србија царевином. Професор Небојша Прочић увео је хронолошки слушаоце у ток развоја лозе династије Немањића, њеном значају за развој наше државе и о томе када је и колико владао велики Душан Силни.

Професор Милан Лазић прво је поделио са публиком занимљивости из Душановог детињства, породици и живота,потом је говорио о државничким односима које је имао са својим народом.

Душан Силни био је државник, политичар, дипломата и законодавац. Ова његова задња титула једна је од значајнијих, управо због Душановог законика који је донео. Био је то, како каже Г.Веселин Гатало, писац сценариа филма о Душану Силном, законик на који су се угледале многобројне европске земље. Иако суров, био је то један од хуманијих законика тог времена. Пре свега зато што је овим закоником било предвиђено да му и сам цар подлеже, нагласио је господин Гатало.

Професорка Јелена Кунарац нагласила је утицај који су жене имале у то време. У Душаново време и жене су могле бити одликоване витешким признањем. Прва Јелена, Душанова супруга, имала је витешку одору. Витештво у женама огледало се у њиховој способности и вештини да одгоје младе витезе и васпитају их правим вредностима, култури и храбрости, нагласила је професорка Кунарац.

Предавање је крунисано песмом „Ој Призрене граде“ мелода и појца Љубе Манасијевића.

Приредила:
Милица Шојић

Витез Фест 2019 – „Недеља Витештва“,предавање: Радомир Антић, видар терапеут из Дечана: «Намештање костију, матрица дуговечности – средњевековна метода лечења».

Древна дечанска метода природне медицине – намештање костију

Једно од предавања у оквиру овогодишње ,,Недеље витештва“  одржао је видар терапеут Радомир Антић, који се бави средњевековном методом намештања костију. Ово предавање заједно са практичним примерима на витезовима и добровољцима из публике одржано је 16.04 у 17:00 у уметничком павиљону ,,Цвјета Зузорић“.

Овај „исцелитељ“ је дечанску методу  лечења научио од својих предака, у чијој се породици овај таленат преноси већ 150 година са колена на колено. Његов начин лечења не укључује хемијске супстанце, облоге или апарате, него намештање костију у природан положај, самим тим се и струје у нашем телу успостављају, помажу да организамобављује своје функције правилно, а циркулација коначно иде правилним током и без застоја. Његов став је да се свака повреда коју доживимо манифестује на проток крви, а самим тим и на исхрану наших ткива и органа. Овом методом се све враћа у стање равнотеже, као да повреда није ни било.

Осим што се бави овом благородном методом лечења, Радомир Антић је написао и неколико књига, а неке од њих су : ,,Дечанска метода за све болести“ и ,,Како је лако исцелити човека“.

За ПР Тим Витез Феста,

Андреа Ђорић