ПУТ У СВЕТУ РУСИЈУ 2018 ОД 16.07 ДО 24.07.2018 ( СВЕТИЊЕ МОСКВЕ, ТРОИЦКО СЕРГЕЈЕВА ЛАВРА, ВЛАДИМИР, СУЗДАЉ, БОГОЉУБОВО, МУРОМ, ДИВЕЕВО, САНАКСАР, ШАМОРДИН, ОПТИНА, МАЛОЈАРОСЛАВЕЦ…)

+ ПУТ У СВЕТУ РУСИЈУ  www.hodoljubve.org

 Краљевски Ред Витезова и његово оделење за ходочасничка путовања ХОДОЉУБВЕ, са благословом Његове Светости Патријарха Српског Господина Иринеја, под покровитељством Њ.К.В.Кнегиње Линде Карађорђевић, организује величанствен пут по светињама Русије од 16.07. до 24.07.2018.године.

Искористите повољан летњи период док има места. 

За свако додатно питање у вези путовања, молим Вас да ме контактирате на телефон 063 357 501.

ПОГЛЕДАЈТЕ ДЕТАЉНИЈЕ ОВДЕ

Аудио најава на радио Слово Љубве: ОВДЕ

 

Са жељом и надом да ће Вам ова духовна путовања донети светло , и да ћете га ширити, у ова тамна времена.

СПЕКТАКУЛАРНИ ВИТЕЗ ФЕСТ ОБАРА РЕКОРДЕ: Већ првог дана фестивала више од 50.000 посетилаца уживало у витешкој бајци на Београдској тврђави!

Традиционално и ове годне, на Врбицу и Цвети по петнаести по реду, одржан је фестивал витешке културе, а пети пут под именом Витез фест, у организацији Краљевског реда витезова

Витезови и племкиње поново су вратили посетиоце у прошла узвишена времена и подсетили на аутентичан начин како је то било у времену Деспота Стефана Лазаревића када је васпоставио Београд за своју престоницу у 15. веку.

У срцу града, у центру Европе, бајка живи, а доказ су сви они који су се окупили са јединим циљем да шире витешку културу и традицију.

Величанствен догађај, отворен је спектакуларним концертом у посебном амбијенту, у барутани Београдске тврђаве. Древни мистични интеријер је употпунио доживљај ове свечаности отварања овогодишњег фестивала.

Звуцима групе Ренесанс, џез бенда Јоавана Маљоковића, драмског уметника Ивана Вучковића, оперски солистом Тањом Андријић, вокалног анасмбла Роса и многих других, свечаност је надахнула присутне и Витез Фест је званично отворен.

Први фестивалски дан отпочео је спектакуларним дефилеом овогодишњих учесника од трга Кнеза Михаила до платоа на Беогрдској тврђави. Витез фест расте из године у годину, зато овогодишњих излагача својих радова и осталих уметнина било је преко 50. На главној бини смењивало се више од хиљаду учесника представљајући културно-уметничке тачке.

Након свечаног дефилеа, посетиоцима фестивала обратио се заменик градоначелника Београда Андрија Младеновић, аутор фестивала Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић и представница ЈП Београдска тврђава Марија Мијић.

Пожелели су добродошлицу свим посетиоцима фестивала и истакли његову важност како за град, тако и да је ово идеална презентација нашег главног града и државе страним туристима којих је из године у годину све више и више у нашој престоници.

Тако је на свечаности Зоран Мрђеновић представио витешка удружења из Пољске, Белгије, Русије, Белорусије, Републике српске, Мађарске, Црне Горе, и региона, соколаре, стреличаре, уметнике старих заната и црквене уметности, као и „савремене витезове“ а то су војна полиција, САЈ, жандармерија Србије.

Publicerat av Lola Djordjevic den 31 mars 2018

Богат програм пружио је сјајну прилику да се малишани забаве и нађу себи најзанимљивији сектор. Првог дана организован је турнир витезова. Вешто су показали своје вештине мачевања и борења. Публика није крила овације, осмеси су говорили више од хиљаду речи.


Зато, витезови су се потрудили да направе праву витешку борбу и атмосфера је била баш као на турнирима из времена Деспота Стефана.

Припадници Петог батаљона војне полиције Србије показали су своје врхунске увежбане борилачке вештине и одушевили публику дисциплином, храброшћу, а посебну пажњу, привукла је једина дама у батаљону!

На радост малишана али и осталих посетилаца Витез Феста, гости из целе Европе донели су опрему аутентичну за витезове земаља које су представљали. Видно расположени и пријатно изненађени интересовањем публике, радо су се фотографисали и причали о витешкој култури и дружини којој припадају.


Пролећни дан и више од 50 000 посетилаца, учинили су да Београдска тврђава, на изненађење и организатора Витез Фест-а, опет превазиђе очекивања посећености првог фестивалског дана.

Организатор фестивала Хаџи Зоран Мрђеновић, ово објашњава тиме што овај фестивал шири љубав на витешки начин и наглашава да једино када се љубав дели, она се не одузима, већ множи. Зато су управо сва та деца, бројни туристи, гости, инспирација да овај фестивал из године у годину буде све бољи и бољи.

(Извор: Информер.рс/Фото: КРВ)

ПРИЗОР КОЈИ ЈЕ ОДУШЕВИО МАЛИШАНЕ: Витезови прошетали центром Београда

БЕОГРАД – Међународни фестивал витешке културе „Витез фест 2018“ одржава се 31. марта и 1. априла на Београдској тврђави.

ФОТО: ТАЊУГ/ДРАГАН КУЈУНЏИЋ

Данашња поворка кренула је Кнез Михаиловом улицом до Горњег града Београдске тврђаве, тачније код Деспотове Куле где је званично почео културно-уметнички програм.

ФОТО: ТАЊУГ/ДРАГАН КУЈУНЏИЋ

На овогодишњем фесту очекује се више од 2.000 учесника из Србије и света, што је рекорд, према речима организатора.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић поручио је на отварању да данас можемо да видимо како је Београд изгледао почетком 15. века када га је деспот Стефан Лазаревић поставио за престоницу и уједно захвалио свима који су данас довели децу на Калемегдан јер, како је рекао, имају шта да науче о својим славним прецима.

Младеновић је присутне поздравио у име града Београда и пожелео им срећну Лазареву суботу, као и предстојећи празник – Цвете, саопштио је Секретаријат за инфомирање града.

„Данас отварамо ову дивну манифестацију 15. пут и обогаћујемо калемегданску тврђаву витезовма, дамама и свим оним што је красило Београд почетком 15. века, када је деспот Стефан Лазаревић поставио наш град за престоницу Срба и Србије.

ФОТО: ТАЊУГ/ДРАГАН КУЈУНЏИЋ

Калемегдан је у том периоду био место на којем су се окупљали европски витезови највишег реда. Деспот Стефан Лазаревић је био предводник витешког реда Змаја и један од најважнијих и најперспективнијих витезова тог доба“, рекао је Младеновић.

Он је изразио наду да ћемо се током два дана трајања манифестације бар мало вратити у славне дане српске прошлости.

“ Српски народ може да се поноси својом прошлошћу и надам се да ћемо нашу децу научити херојској историји. На тај начин ћемо их научити правим вредностима и због тога дугујемо захвалност Краљевском реду витезова, који нас 15 година окупља на овај начин. Ова манифестација је сјајан показатељ наше традиције и наших корена. Желим да захвалим Београђанима, јер доводе децу да уче о нашој славној прошлости. Наша деца би требало да буду поносна на своје претке који су носили име српства и витештва током претходних векова“, закључио је заменик градоначелника Београда.

Витез фест, манифестација коју организује Краљевски ред витезова, сваке године се организује на велики празник деце – Врбицу (Лазареву суботу) и Цвети. Пошто су празници посвећени деци, акценат целокупног фестивала управо је на најмлађима и њиховом образовању о средњовековној историји и културном наслеђу Србије.

ФОТО: ТАЊУГ/ДРАГАН КУЈУНЏИЋ

Витез фесту претходи “недеља витештва”, од 26. до 30. марта, у оквиру које посетиоце очекују предавања најеминентнијих стручњака, приказивање филмова, као и концерт на Београдској тврђави.

(Извор: Курир.рс/Фото: Тањуг, Драган Кујунџић)